27. januar 2008

Russisk stein, saks, papir

Det er ikke måter på hvordan kreativiteten er når man leser på eksamen. Idèen til det jeg skal presentere nå kom under eksamensperioden i mai 2007. Det er egentlig bare en variant av den kjente stein, saks, papir (jeg anbefaler faktisk at du klikker på den linken - det redefinerer mangfoldet her i verden. Jeg visste ikke at det fantes VM i stein, saks, papir - arrangert av The World Rock Paper Scissors Society. Men som du kan lese fra disse sidene, så bruker stein, saks, papir som et ikke-voldelig beslutningsverktøy. Et særdeles rettferdig sådann. Min variant er mer et voldelig svar på det samme, dog med noen huller, som jeg håper kan bli tettet ved hjelp av forbedret regelverk etterhvert.

For ordens skyld: i vanlig stein, saks, papir vil:
- stein ta saks
- saks tar papir
- papir tar stein

og således er det helt tilfeldig hva man skal spille, ettersom alt kan bli tatt av èn annen enhet, og du kun kan ta èn ting med det du velger.

Russisk stein, saks, papir er ikke helt rettferdig fordelt enda, og spillteoretikere og statistikere vil raskt avsløre hva som skal spilles. Reglene i russkisk stein, saks, papir er som følger:
- papir tar saks
- stein tar papir og saks
- saks tar ingenting

Greit nok at man alltid skal spille stein, men det er mer kontroversielt at papir tar saks. Her er forklaringen: når man former en saks med fingrene, så er det akkurat samme grepet som man ser i gamle filmer der kjeltringene sloss og de stikker ut begge øynene på hverandre. Parodiene harselerer med dette ved at man kan forsvare seg ved å holde håndflaten over nesa, slik at fingrene fra angriper ikke når inn til øynene. Og der er forklaringen på at papir tar saks. (forøvrig veldig merkelig at peace-tegnet med fingrene kan assosieres til noe så voldelig og brutalt som å stikke ut øynene på noen).

Stein trenger neppe noen dypere forklaring annet enn knock-out. En skikkelig trøkk 16, venstreslegge... kall det hva du vil.

Saks må jobbes litt mer med, som dere skjønner. Foreløpig ikke et særlig godt beslutningsverktøy dette her. For selv om det å kunne stikke ut øynene på motstanderen vil være best for deg selv på lang sikt, og knock-out kun være kortsiktig, så vil knock-out være lurt å spille som første trekk. Grunnen er at man i andre trekk kan spille saks, uten at motstanderen parerer med papir (han er jo bevisstløs).

Så..jah..eh.. God helg :D

21. januar 2008

Chuck Norris facts...


... er jo old news. Greit nok, en sliten 80-talls helt som sikkert har fanget en og annen rotte med bare fyrstikker, en vinduskarm og en Arne Jacobsen-stol. Men han er ingenting mot Lars Monsen, hvertfall ikke om man ser hvilken fantastisk respekt naturelementene har for Lars Monsen på nettsiden larsmonsenfacts.com.

16. januar 2008

There really is something in the air

I går lanserte Apple sin nye ultraportable maskin. Den er banebrytende når det kommer til størrelse og ytelse, og gir 5 timers batteritid med alle funksjoner påslått. Og jo, den veier under 1,4kg, har to prosessorer, 13" skjerm og full-size tastatur med bakgrunnsbelysning. Den har nesten ingen tilkoblinger (den er så tynn at ethernet, firewire og slike ting som er blitt vanlige etterhvert er for store til at de har plass på siden!), men av navnet "Air" har de lagt vekt på at all kommunikasjon skal foregå trådløst. Derfor har den svært moderne trådløse muligheter, med 108mbit (802.11n) nettverkskort, samt den helt nye Bluetooth 2.1 standarden. Kan kjøpes i Norge i skiftet januar/februar. Litt rastløs nå ja... men har man ikke penger, så.. eh.. har man cresco? Right? Right!?!?

Høres lekkert ut? Bare se reklamefilmen Apple har laget. Synd vi ikke får se dette på norsk TV, men grunnen er vel innlysende. Anways, enjoy:

Dilla på dall

I anledning flytting, kombinert med studentøkonomi, så har jeg fått dilla på finn.no. Det er veldig greit når selv ikea blir for dyrt. Masse ting selges på finn til halv pris og lavere, men enda bedre: gis bort-spalten. Her er det mange som rett og slett bare gir bort masse ting. Blant annet har jeg funnet flybilletter til Spania, et helt hus (du må fjerne det fra tomta selv) og mye annet moro.

For vår del så er vi på jakt etter noen hvite møbler type garderobeskap, samt kommode til gangen. For det første redder vi en slunken studentlommebok, og for det andre så er det miljøvennlig! Gjenbruk er et samfunnsgode, og burde være utbredt i langt større grad. Dessuten får man penger til overs, som man kan bruke på Europris hvis man føler for å øke eksportoverskuddene til Kina.

10. januar 2008

BI og rykter

BI har mange ufortjente rykter, men når studenter går rundt med Voss Water-vannflaske, da finnes det ingen unnskyldning...

8. januar 2008

En oppdatering på formatkrigen

Formatkrigen er blitt så stor at den til og med trekker oppmerksomhet fra Dagbladet og VG. Førstnevnte har attpåtil viet kommentatorspalter til temaet. Til tross for at dette interesserer de færreste. Gi meg et ferdig produkt, og la meg slippe å tenke på produktutviklingen. Det er tross alt det jeg betaler for. På den andre siden er det veldig spennende å følge med på utviklingen, siden det er av personlig faglig interesse.

I mitt tidligere innlegg argumenterte jeg for at ingen av formatene vil vinne. Jeg tror fortsatt dette stemmer, og sett i lys av den siste tidens hendelser så holder fortsatt proposisjonen min. HD-DVD sakker akterut på grunn av ett stort filmselskap sin pressemelding om at de går over til Sony sitt dyslektiske Blu-Ray format. Og slik ruller nå en gang steinen. Nettverkseksternaliteter sørger nok en gang for at den største består, og utfordreren står igjen med tapt marked.

Og for å illustrere at dette ikke en en oppblåst mediasak, så besluttet Toshiba-eide HD-DVD å trekke sin markedsføringsbaserte pressemelding under CES 2008. Det var rett og slett ikke noe positivt å meddele.

Så hvis man dykker ned i markedsføringspsykologi, med tanker til doktorstudier på BI om hvor viktig emballasje er for et produkts suksess, så er saken egentlig grei. Blu-Ray står på trygg grunn med tydlige tekniske henvisninger i et navn som er lett å uttale, som svinger og som høres kult ut. HD-DVD er for analogt til dagens DVD, og selv om forbrukere oppfatter at "HD-" er lagt til, så oppfatter de færreste hva dette betyr (jeg jobber i en butikk som selger flatskjermer - dette vet jeg). HD-DVD er dessuten fem stavelser mot Blu-Ray sine to.

Likevel tror jeg Blu-Ray vil ende opp som et entusiastformat, og selv om produsenter av DVD-avspillere sannsynligvis vil fase over til Blu-Ray kompatible spillere (som også leser DVD), vil markedet for DVD være stort. På samme måte som andre format-evolusjoner vil ikke denne være noen unntak.

Så hva med HD-DVD? Har de noe å trøste seg med, eller er det over og ut for et ellers fullgodt og velutviklet format? Det er ikke tvil om at dette formatet har livets rett, men ikke parallellt med den ultrahippe to-stavelses konkurrenten.

7. januar 2008

Den perfekte gave

Gavekort på play.com

Det kan rett og slett ikke slå feil. De selger stort sett alt av et eller annet som du uansett trenger, sender gratis til Norge og deler opp pakkene slik at du unngår moms og toll.

Så hvis noen lurer på hva jeg skulle ønske meg til et eller annet... here goes!

Trenger vi Starbucks?

Jeg har alltid vært litt skeptisk til Starbucks. Ikke konseptet, idèen eller bakgrunnen for kaffebarkjeden, men ene å alene på grunn av kvaliteten jeg forlanger når jeg bestiller kaffe på en ansett kaffebar. Jeg har riktignok bare prøvd Starbucks sin kaffe èn gang i London, men det var nok til å gjøre opp min mening. Smak og kvalitet opp mot min referanse: tommel ned.

Heldigvis er jeg ikke såpass trangsynt at jeg lar det være med det. Majoriteten av nordmenn drikker ukritisk kilovis med Friele (40kg i året per nordmann - tilsvarende 160 poser à 250 gram), og for alle disse vil et besøk på Starbucks være et Nirvana. Å oppleve smaker og nyanser som de ikke får i kaffen sin hjemme kan bidra til å sperre opp øynene til folk hva kaffekvalitet angår. Og Starbucks har utvilsomt bidratt til dette, samtidig som de har bidratt til å forvrenge synet på hva selve essensen av den mest solgte kaffedrikken, latte, er for noe. Espresso er mer enn en liten skvett bittert sølevann. Tilberedt riktig er dette en av de største smaksopplevelsene du kan ha. Starbucks verdsetter riktignok ikke dette godt nok til å kommunisere det til kundene - ei heller fokusere på kvaliteten, men heller la feilene i kvalitetsproduksjonen la seg tilsløre av enorme mengder tilsatt melk.

Likevel ble jeg litt rørt når jeg nylig kom over en bok som er skrevet av Starbucks' styreformann og grunnlegger av det konseptet vi kjenner starbucks som idag, Howard Schultz. Han kombinerer elegant ord og uttrykk fra kaffeverden inn i emosjonelle oppfatninger ved å døpe forretningsbiografien sin for Pour Your Heart Into It. Jeg skal lese den hvertfall, for det er ingen tvil om at Starbucks kan melke penger. Så får vi se om det blir en diger kaffekjede ut av En Liten Åpen Kaffebar - som er mitt konseptnavn på kjøkkenhobbyen min (takk til Anders for navneidèen).

5. januar 2008

Noe som kan redde forholdet?

Det er nok ikke alle som bor like trangt som Mariann og meg, men likevel er denne anbefalingen noe som kan passe mange. Når èn vil se TV og en annen vil lese, så er det småslitsomt å høre TV-lyd i bakgrunnen. Og den som bråker må ta hensyn, det er jo regelen alle lærer helt fra barndommen. En løsning på dette problemet er trådløse hodetelefoner. På jobben selger jeg faktisk en del av de, men likevel er det mange som sperrer opp øynene over at et slik produkt finnes. Mange skjønner umiddelbart hvilke bruksområder det kan ha, samt hvor mange utfordringer det kan løse når folk bor tett på hverandre. De på bildet har en lukket konstruksjon og er derfor så lydtett som man kan få dem. De koster litt (1995,-), men er til gjengjeld verdt det for mange. (Du kan prøve de og kjøpe de her).
Og hvordan skal man få "bråkmarkerne" til å bruke den? Sørge for tilstrekkelig kvalitet på lyden og komfort. Ved å koble denne saken til TVen vil man oppleve vesentlig forbedret lydkvalitet, og det blir lettere å følge med på TV-programmene siden man ikke hører noe av det som skjer i omgivelsene. Dessuten: endelig en løsning som unnskylder det å ikke svare dersom noen prøver å kontakte deg midt i den mest spennende delen av filmen. Og som om jeg ikke har gulpet opp nok salgsargumenter, så har jeg enda ett: tenk deg å kunne se nattfilmen som selvfølgelig er en glitrende action med et lydnivå som er tilpasset alt som skjer på skjermen - og det uten å vekke en sjel.

2. januar 2008

Årskavalkade 2007

Inspirert av andre, har jeg laget en årskavalkade for bloggen min. Hva skjedde i 2007? Mye av det jeg skriver finnes på bloggen, og noe gjør det ikke. Bear with me.

Januar - ti innlegg denne måneden. Også måneden for årets største filminntrykk, Illusjonisten. Glitrende film alle bør se. Denne måneden ble også mitt fantastiske lille leketøy AeroPress presentert i bloggen, med en kort tilhørende strategisk analyse.
Februar - travel måned på skolen førte til bare fem innlegg denne måneden. Ikke særlig mye spennende denne måneden, annet enn mye buzz rundt skriveriene mine i 2006 om motivasjonsbrev. Mange potensielle BI-studenter kontaktet meg for å spørre om motivasjonsbrevet de skulle skrive. Ellers var dette måneden jeg ble ferska for å snylte på TVen og måtte begynne betale lisens.
Mars - måneden for eksamener og innleveringer: seks innlegg. Jeg skaffet billett til Sensation White (40000 billetter utsolgt på 3 timer), registrerte meg på facebook, og hadde vinterens store forkjølelse. Dessuten skrev jeg litt fakta om hårvekst. Veldig nyttig, må vite.
April - Skrev et innlegg der jeg belyser forskjellene mellom NHH og BI. Ikke overraskende favoriserer jeg BI, men det jeg legger fram er fakta som få kan argumentere mot. De andre seks innleggene dreide seg om påskeferien min, der jeg blant annet prøvde Kite for første gang, samt sto slalom i det fineste været som var i hele 2007. Denne måneden bød på mye frustrasjon med tanke på forberedelser til masteroppgave, noe som resulterte i et langt innlegg på bloggen min.
Mai - seks korte innlegg illustrerer eksamensperiode. Ett av de dreier seg til og med om eksamenslesing. Ellers hadde jeg bursdag, jubileum faktisk! Denne måneden fikk jeg meg Nintendo Wii (som helt ærlig ikke ødela for eksamenslesingen), samt sommerjobb som strategikonsulent. Utrolig moro!!
Juni - Mine første auksjoner på QXL ble lagt ut, noe som skulle vise seg å bli en salgssuksess! Dette var også måneden jeg var ferdig med eksamene (ABBBD ble karakterene), begynte i sommerjobben og nøt sommerferie generelt sett. Og siden alle andre også syslet med ute-aktiviteter så ble det med tre innlegg denne måneden. Juni var også første (og siste) gang jeg bestilte kaffe på Kaffebrenneriet.
Juli - seks innlegg som blant annet tok med at jeg har fått billetter til min første festival noen sinne. Jeg har aldri vært noen festivalganger, men nå hadde jeg fått billetter av jobben til Øyafestivalen som fant sted i august. I tillegg var jeg på Sensation White denne måneden, et av verdens største trance parties. Dessuten dro Mariann og jeg på bilferie, noe som knapt ble nevnt med et ord i bloggen, faktisk...
August - Semesteret godt i gang. Det er også muligheten for digresjoner, som førte til seks innlegg på bloggen. Fint lite spennende, utenom at jeg diktet opp ordet linsepanikk. Mangler fortsatt en god definisjon på det.
September - åtte ganske lange innlegg. Ett av de diskuterte de nye DVD-standardene i strategisk perspektiv. Ellers finner du en god historie om telefonselgeren som møtte sin overmann. Jeg klarte faktisk å selge mobilabbonnement til en som skulle selge mobilabbonnement til meg. Morsomt. Ellers bestilte jeg meg iPhone denne måneden, noe som førte til mye hodebry, men som også endte godt. Det største denne måneden var at jeg var på mitt første jobbintervju!! Deloitte innkalte meg, men det ble ikke suksess. Jakten fortsatte, men med bare avslag. Masteroppgaven ble også seriøst igangsatt denne måneden, og det største høydepunktet var at jeg fant en å skrive med. Kanonbra!
Oktober - En kort strategisk (humoristisk) diskusjon som monopoler og økosystemer. Ellers et langt og lidenskapelig innlegg om kaffe og de som har melk i kaffen, et innlegg alle som drikker kaffe burde lese. Oktober var forøvrig urovekkende rolig på skolen, men til tross for dette ble det kun tid til fire innlegg på bloggen.
November - seks innlegg denne måneden, to av dem direkte relatert til skole og pensum. Èn fra en oppgave vi skrev, men litt poplærfakta om Airbus A380 i et logistikkperspektiv. Ellers skriver jeg et langt innlegg til platebransjen (musikkbransjen) om nok et argument til hvorfor digitalisering av musikkatalogen deres vil være lønnsomt.
Desember - rett bak oss ligger desember med sine syv innlegg. Her skrev jeg mye svada, men har for første gang prøvd å utøve forbrukermakt ved å skrive en offentlig klage til et selskap jeg har et kundeforhold i. De har hatt sjans til å respondere, noe de enda ikke har gjort. De er nok ikke vant til denne typen klager, men jeg oppfordrer alle som skal klage til et selskap å gjøre det via godt etablerte blogger. Jeg har jo over tredve unike besøk om dagen, skal vite...

Summa sumarium 2007: 73 innlegg. Google Analytics-statistikk for bli min lille hemmelighet helt til jeg finner tid til å bearbeide det til noe enkelt noe å legge ut.
Jeg synes slettes ikke 73 innlegg er dårlig etter over tre år med blogging. De aller fleste dør ut. Det gjenspeiler jo forsåvidt bare meg: utholdende, tålmodig og kreativ.

Nyttårsforsettet dette året må være å skrive innlegg som har litt mer faglig dybde, eller humoristiske perler som faktisk er perler. Ellers bruker jeg jo bloggen også litt som dagbok for min egen del... egentlig tror jeg at jeg brøyt nyttårsforsettet mitt allerede i den setningen. Bear with me.

Godt nytt år!!