27. januar 2008

Russisk stein, saks, papir

Det er ikke måter på hvordan kreativiteten er når man leser på eksamen. Idèen til det jeg skal presentere nå kom under eksamensperioden i mai 2007. Det er egentlig bare en variant av den kjente stein, saks, papir (jeg anbefaler faktisk at du klikker på den linken - det redefinerer mangfoldet her i verden. Jeg visste ikke at det fantes VM i stein, saks, papir - arrangert av The World Rock Paper Scissors Society. Men som du kan lese fra disse sidene, så bruker stein, saks, papir som et ikke-voldelig beslutningsverktøy. Et særdeles rettferdig sådann. Min variant er mer et voldelig svar på det samme, dog med noen huller, som jeg håper kan bli tettet ved hjelp av forbedret regelverk etterhvert.

For ordens skyld: i vanlig stein, saks, papir vil:
- stein ta saks
- saks tar papir
- papir tar stein

og således er det helt tilfeldig hva man skal spille, ettersom alt kan bli tatt av èn annen enhet, og du kun kan ta èn ting med det du velger.

Russisk stein, saks, papir er ikke helt rettferdig fordelt enda, og spillteoretikere og statistikere vil raskt avsløre hva som skal spilles. Reglene i russkisk stein, saks, papir er som følger:
- papir tar saks
- stein tar papir og saks
- saks tar ingenting

Greit nok at man alltid skal spille stein, men det er mer kontroversielt at papir tar saks. Her er forklaringen: når man former en saks med fingrene, så er det akkurat samme grepet som man ser i gamle filmer der kjeltringene sloss og de stikker ut begge øynene på hverandre. Parodiene harselerer med dette ved at man kan forsvare seg ved å holde håndflaten over nesa, slik at fingrene fra angriper ikke når inn til øynene. Og der er forklaringen på at papir tar saks. (forøvrig veldig merkelig at peace-tegnet med fingrene kan assosieres til noe så voldelig og brutalt som å stikke ut øynene på noen).

Stein trenger neppe noen dypere forklaring annet enn knock-out. En skikkelig trøkk 16, venstreslegge... kall det hva du vil.

Saks må jobbes litt mer med, som dere skjønner. Foreløpig ikke et særlig godt beslutningsverktøy dette her. For selv om det å kunne stikke ut øynene på motstanderen vil være best for deg selv på lang sikt, og knock-out kun være kortsiktig, så vil knock-out være lurt å spille som første trekk. Grunnen er at man i andre trekk kan spille saks, uten at motstanderen parerer med papir (han er jo bevisstløs).

Så..jah..eh.. God helg :D

Ingen kommentarer: