11. november 2005

Til alle «økonomieksperter»

Hører du på rådene til "økonomiekspertene" når de anbefaler å binde renta? Jeg har bare en ting å si: «in the long run are we all dead».

Og til de som fortsatt tror at det er lønnsomt å binde den langsiktige renta; NEI! Bankene er ikke dumme, risikoaverse individer må betale for trygghet. (Med andre ord; dersom du liker forutsigbarhet i låneutgiftene dine, så koster det deg mye på grunn av forutsigbarheten..).

Jeg vet ikke hvorfor jeg skriver dette nå, er vel fordi jeg sitter å leser på makroøkonomi (forståelse for hvordan renta endrer seg og hvorfor) og trenger å få ut litt aggresjon for den typiske VG-journalistikken man leser overalt.

Og en ting til mens jeg husker det. Jeg kommer IKKE til å begynne på en mastergrad der jeg må ta mer makro. Makro er og forblir noe kjedelig dritt! Joda, det er spennende og interessant, men egentlig så er det ikke det. (Hæ?!)

2 kommentarer:

Pandaen sa...

Hehey! en samfunnsøkonomisk blogg! :D Vel, Mr. Keynes...
Bladet The Economist spådde for noen år siden an langsiktig lav oljepris, og at den definitivt hadde nådd toppen på 35 (?) dollar fatet.. Når "økonomiekspertene" anbefaler å binde renta så er faktisk en garantert rente på 4 %, f.eks. i 10 år ikke å kimse av. Prisen du betaler trenger faktisk ikke være så dyr, fordi det med stor sannsynlighet vil komme rentesvingninger der toppene (og bunnene) avviker stort fra den fastrenten du har.
Det er et spørsmål om hvor mye du som konsument verdsetter en økonomisk forutsigbarhet. Bankene kan komme med sine prognoser og beregninger, men de kan i likhet med deg ikke spå om fremtiden. Sjokk i tilbud og/eller etterspørsel kan gi en totalt forskjellig situasjon i lånemarkedet...
Imidlertid er det en kjensgjerning at det som regel, på lang sikt, lønner seg å følge svingningene i markedet med flytende rente, da en da slipper å betale for risikoen banken tar med å fryse renten. Men du må jo være enig i at renten neppe kommer til å bli særlig lavere enn det nåværende nivået? ;)

Joakim Reinert Knutsen sa...

Helt sant, Mr. Nash!

Sentralbanken har i siste inflasjonsrapport faktisk begynt å lansere sine egne forventninger om langsiktig rente, for å unngå vidspredte spekulasjoner. Selvfølgelig har de lagt inn store slingringsmonn, for å ikke gi for tydelige signalementer.

I følge de kortsiktige planene vil renta økes tre ganger i løpet av 2006, hver med 0,25 poeng. Så innen jula 2006 har vi en rente på 3%. Ikke særlig dårlig det heller.