16. september 2008

Hvor skal renta?

Hva skal man gjøre? Fryse renta eller la den flyte? I og med at man sjelden gjør bedre finansielle analyser enn banken, så bør man la renta flyte. Det er min generelle anbefaling, men dersom man verdsetter stabile utgifter så er faste renter veien å gå - hvor prisen for dette er at man ender opp med å betale mer i rentekostnader i og med at banken tar en pris for å overta renterisikoen din. Men dette er ikke poenget med dette innlegget, det store spørsmålet er: hvor skal renta nå?

Nå har vi jo samfunnsøkonomiske eksperter som skummer bloggen i ny og ne (Ellen, Simon), som sannsynligvis slakter mine analyser, dere står fritt til å kommentere!

Renta skal: OPP!
Fordi: Vi har en stabil inflasjon, boligprisveksten har kjølt ned, lønnsveksten har generelt sett vært moderat, få boliglån er misligholdt, få bedrifter har gått konkurs, dollaren har styrket seg, etterspørselen etter varer og tjenester er stort sett høy enda og arbeidsledigheten er svært lav.

Renta skal: NED!
Fordi: Internasjonale konjukturer gjør at Norge må korrigere for ikke å lage ubalanse i den internasjonale handelen (ved at valutaen appresierer), norske finansmarkeder har korrigert kraftig siden i sommer, økende skepsis til ekspanderende virksomhet i norske bedrifter, boligmarkedet stopper helt opp, verden og europa sender dønninger som kun kan motvirkes mot oppmerksomhet og tilpasning av renta. Kanskje tilpasning til internasjonale markeder veier tyngre enn nasjonalt fokus i denne perioden?

Jeg tror renta kommer til å opprettholdes på et høyt nivå, og muligens stabiliseres på dagens nivå. I USA er renta på vei ned, noe som kommer til å skje i Norge i løpet av ett til to år fra i dag. Enn så lenge skal økonomien stabiliseres, og fordi økonomien har headroom til å ri av en høyere rente. Vi har ingen krise i IT-bransjen, ingen massiv arbeidsledighet som presser på - selv om Phillipskurven i denne situasjonen spår høyere arbeidsledighet i tiden framover. Heldigvis er denne kurven kun et teoretisk begrep og har ingen kausal sammenheng mellom variablene.

Ingen kommentarer: