23. september 2008

Hva koster egentlig kaffe?

Hva koster kaffe? I Norge kan man gå i butikkhyllen å finne en pose filterkaffe "av den fineste arabica-kaffe" for rundt 15 kroner for 250 gram. På det internasjonale kaffemarkedet så handles kaffe for en enhetspris per pund (453 gram). Det gir en pris per pund på 27 kroner. I tabellen under vises prisutviklingen for kaffe i perioden 1998-2008. Informasjonen er hentet fra International Coffee Organization (ICO), en organisasjon som jobber blant annet for å promotere kaffe, øke kvaliteten og bistå kunnskap og informasjon til de økonomiske aspekter av kaffehandel.

Klikk på bildet for å se stor utgave:


Det man kan se fra denne tabellen er at kaffe omsettes for ca 150 cent per pund i august 2008. Det vil si at markedsprisen på kaffe er rundt 8,26 kroner (ved dollarkurs på 5,51 kroner) per 453 gram grønn kaffe, noe som gir en enhetspris per pose kaffe i butikken på 4,56 kroner. Av de 15 kronene du betaler for kaffen, så går 4,56 kroner til bonden. Og det høres ikke så verst ut, tross alt. Når man deretter tenker at en dobbel espresso inneholder kaffen fra i snitt 69 kaffebær, som hver enkelt må håndplukkes og sorteres, så skjønner man at dette er en arbeidsintensiv bransje. Og innhøstingen går tregt, ettersom kaffetrær ofte er plantet i bratt og ulent terreng.


Og hvordan er økonomien til bonden? 70% av verdens kaffe produseres på kaffeplantasjer på under 25 hektar (0,25 kvadratkilometer: eller like stort som et boligfelt med 250 eneboliger), hvorpå mesteparten produseres på farmer mellom 2,5 - 12,5 hektar (0,025 - 0,125 kvadratkilometer). Ettersom kaffeproduksjon er arbeidsintensivt, så går det med mye arbeidskraft som selvfølgelig skal ha sin lønn. En gård på 25 hektar vil ha et potensiale til å produsere rundt 1700 lb per hektar (kilde: Food and Agriculture Organization), noe som gir årsinntekt på 63 000 dollar for hele farmen. Med totale kostnader per pund på 1,1 dollar (kilde: Reuters), noe som skal dekke lønn til ansatte, akkordlønn til bærplukkere, drift av produksjonsanlegg, og ikke minst kostnader forbundet med salg og markedsføring, så er det ikke mye igjen til en bonde som har en familie å mette, samt lån og risiko på land. 46 000 dollar. Igjen sitter bonden med 17 000 dollar - noe som skal betale lån på land (og andre lån), oppgradering av utstyr, samt utjevne risikoen for frost. Frost er hoveddriveren til prissjokk på kaffe, ettersom hele avlinger blir ødelagt av kulde. Og husk at dette er best-case scenario. De fleste kaffefarmer er som sagt på 2,5 - 12,5 hektar, noe som ved samme regnestykke vil sørge for at bonden sitter igjen med 1700 - 8500 dollar. Og for å sette dette ytterligere i kontekst, så er det greit å vite at GDP PPP i Brasil i 2007 var 9700 dollar. Dermed er fattigdommen et faktum. Kaffebønder har ikke god nok økonomi til å betale arbeidere godt nok, og de selv har i mange tilfeller ikke nok til å leve et fullverdig liv selv.

Dette er noe som kan løses på hovedsaklig to måter, noe som vil bli temaet i neste innlegg.

Ingen kommentarer: