7. februar 2008

Apple i allianse med Microsoft

Det mange ikke vet, er at Bill Gates og Steve Jobs er gamle kjente. Der Steve Jobs var en litt mer selvsikker type, var Bill Gates garasjemekkeren som utforsker verden. Blant annet uttalte en særdeles ung Bill Gates:



Til tross for dette, var det PCen som hadde det store gjennombruddet. Windows overtok verden, sannsynligvis på grunn av åpne standarder og enkel tilgjengelighet. Men jeg tipper at det ligger litt flaks kombinert med iskald beregning. Dessuten fungerte Apple som en motpol, hvor Microsoft lett kunne finne sin egen nisje og spille på denne.

Og mens tiden gikk, Windows lanserte det revolusjonerende Windows 95 (husker jeg fikk det..det lot seg ikke installere på grunn av at jeg hadde for lite RAM - 4 megabyte - mens jeg trengte åtte), seilte Apple akterut, til tross for produkter som faktisk var overlegne Microsoft sine. Men nettverkseksternalitetene hadde talt, og Microsoft kom seirende ut av det hele.

I 1997 sto det så dårlig til med Apple at de var nødt til å gjøre drastiske tiltak for å overleve. På konkursens rand tok de kontakt/ble kontaktet av Microsoft med tanke på å etablere en strategisk allianse. Apple måtte ofre mye, og få det som så ut til å være tilsynelatende lite tilbake, men som kan vise seg å ha reddet Apples eksistens senere.

Dette var kjernepunktene i allianseavtalen:
- Microsoft fikk benytte alle Apples patenter de neste fem år vederlagsfritt. Samtidig fikk Apple gjøre det samme med Microsofts patenter (men hva skulle de nå med det? Microsoft trumfet gjennom dette kortet sannsynligvis for å unngå søksmål, og for å ha bedre samvittighet når de kopierte Apples teknologi).
- Alle Apple-maskiner ble levert med Internet Explorer som standard (men også med Safari, som lett kunne gjøres default og overstyre explorer - aner jeg en svakhet i avtalen fra Microsoft sin side her?)
- Felles utvikling av Java for å øke kompatibiliteten - sannsynligvis på Apple-maskinene hovedsaklig.
- Microsoft forpliktet seg til å lansere Office for mac de neste fem årene, med like høy oppdateringsfrekvens som på PC. Idag, elleve år etterpå lanserer fortsatt Microsoft office for mac. Uvisst om dette er frivillig eller ikke, men frekvensen er ikke lenger like høy som på PC. Sannsynligvis gjør de det av fri lykke etter å ha blitt styrtrike på investeringen i neste punkt:
- Microsoft forpliktet seg til å kjøpe Apple-aksjer for 150 millioner dollar - B-aksjer uten stemmerett - og dessuten forpliktet seg til å beholde de i minst tre år. Microsoft tjente sannsynligvis et lite oljefond på denne investeringen.

Og det var igrunn avtalen. En genuin strategisk allianse, med klare målsetninger og balansert ressursdeling, hverfall i henhold til maktposisjonene. Ingen tvil om at Microsoft kom best ut av dette - det hadde de også gjort om Apple gikk konkurs, så det var en minimal investering på uviss risiko. Jeg tror at de ønsket å holde liv i Apple - hvem ellers skulle produsere ny teknologi og patenter som Microsoft kunne dra nytte av? Jeg anbefaler alle som er interessert i å se videoen under, der man ser Steve Jobs presentere avtalen med Apple. Hvis du holder ut helt til slutt, så får man servert en godbit som aller mest hadde funksjonen å holde liv i gløden til Apple-entusiastene. Ingen tvil om at Apple selv i 1997 hadde en tilhengerskare med et religiøst forhold til Apple like sterkt som et kirkekor i Brooklyn har til høyere makter.

Om du liker mac eller ikke, så er det ikke tvil om at Apple har hatt en enorm innflytelse på datamaskin-industrien og hvorfor operativsystem ser ut slik de gjør idag. Så en allianse var ikke dumt - Microsoft kunne gjøre underverker med Apples patenter, og Apple overlevde og kunne presentere noe som i dag viser seg å være en av tidenes største suksesser - mye takket være tilgangen på Office.

Ingen kommentarer: