24. november 2008

Oppdatert boligprisanalyse

Gjør det enkelt denne gangen, en stor figur som jeg har korrigert og rettet. Den forrige inneholdt en feil i at statistikken gikk over fra å rapportere kvartalsvis tall til å rapportere månedlig. Denne figuren er tilpasset ved at jeg har satt inn gjennomsnittsverdier mellom kvartalene og dermed simulert komplett årsinformasjon helt tilbake til 1990. Simuleringen er basert på vektet gjennomsnitt hver 3. måned, så tallene stemmer nok ganske bra. Den blå grafen viser prisutviklingen i Oslo generelt sett, mens den røde viser boligprisutviklingen på Grunerløkka. Dette er informasjon som ble rapportert fra 2003, men den åpenbare korrelasjonen mellom Grunerløkka og Oslo generelt sett gjør at man kan anta en historisk tilsvarende korrelasjon mellom Oslo og Grunerløkka generelt sett. Den sorte lineære grafen er trendlinjen for Osloprisene, og helningen på kurven er åpenbart påvirket av de siste års kraftige stigning. Skjæringen mellom boligprisen og trendlinjen er uansett åpenbart interessant, ettersom det kan indikere at vi går inn i en periode hvor boligene er underpriset i forhold til langsiktig vekt. Eller som Olav Thon sa det: "I framtiden vil vi tenke at, i 2008 da var boligprisene lave da".

Som vanlig, trykk på bildet for å se det i full size.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Digger det når du lager grafer Joachim! Poenget kommer på en slags måte ut av skjermen !!!:-) Keep up the good work.

Pandaen sa...

Joakim, har en interessant betraktning her. Hvis du kjøpte bolig i 1890, gjett når du fikk pengene igjen for boligen...

Svaret er 1984, og grunnen er at de første 50 årene sank boligprisene, mens de neste 50 steg de!

Ergo: Står vi foran en 50 års prisnedgang, eller 2? Jeg tror prisene på boliger, og da SPESIELT leiligheter, kommer til å falle ganske så dramatisk de neste månedene, så var jeg deg ville jeg ventet enda noen måneder.

Årsak: Det store fallet er antakelig over i finansmarkedene (les: børsene), mens fallet har til gode å komme i realøkonomien. Gidet noen måneder, 30.000 arbeidsledige til og vi begynner å snakke butikk!

Et siste poeng: Søk opp Mr. Øye, leder for Prognosesenteret, og sjekk hvordan han jatter med markedet, 1 måned bak realitetene. Markedet kunne bare gå en vei. Det vil i dette tilfellet si: MOTSATT VEI AV HVA HAN TRODDE.