23. november 2008

Er tiden inne for å kjøpe leilighet?

"ER DU GAL!" vil noen tenke nå. "KJØPE LEILIGHET I DENNE TIDEN?" Men dette er reaksjonene som indikerer at tiden er inne for å kjøpe leilighet. Generelt så kan man si at det er den siste optimist i et synkende marked som taper mest penger. Likeledes kan man da si at er den første optimist i et stigende marked som tjener mest penger. Mine indikasjoner på at markedet skal snu er oppfylt:
- "Alle" er pessimister (lav etterspørsel)
- Renten har passert toppen for denne gang, og Norges Bank har indikert rentenedgang i 2009
- Et enormt tilbud av leiligheter på finn.no (høyt tilbud)
- Bankene er restriktive på pengetilgangen
- Avisene omtaler fortsatt boligmarkedet i et negativt lys
- Olav Thon utnytter 2008 og har iverksatt en mengde boligprosjekter

"Alle er pessimister": Til og med eiendomsmeglerne stoler ikke på sine takstmenn, og priser leilighetene lavere enn det taksten skulle tilsi. Folk byr langt under prisantydning, og leiligheter går sjelden over prisantydningen.

"Renten har passert toppen": Bare se Norges Banks anslag for foliorenten de to neste årene:


"Et enormt tilbud av leiligheter på finn.no"
: Over 21000 leiligheter til salgs, mot 17000 på samme tid i fjor. Folk må selge sin leilighet før banken gir dem lån til ny, og dermed hoper det seg opp.

"Bankene er restriktive på lånetilgangen": Når en siviløkonom og sykepleier med fast jobb får tilbud om 1.700.000 i lån, så vet man at bankene er risikoaverse. Sånn er det ikke bare for oss, men alle andre også. Dermed har ikke folk penger til å kjøre i gang store budrunder, men leter allerede etter leiligheter i toppsjiktet over hva de har råd til (har man fått 1,7 i lån så ser man etter leiligheter til 1,8 og satser på å prute de ned)

"Avisene omtaler fortsatt boligmarkedet negativt": vg.no * dagbladet.no * dn.no * finansavisen.no * e24.no * nef.no

"Olav Thon": Se denne artiklen: "I 2008, da var det billig da".

Så i morgen legger sannsynligvis Mariann og jeg inn bud på leilighet, så får vi se om vi får status som godseier og minusmillionær i løpet av uken. Uansett så er jeg sikker på at bolig er en god investering, det har hvertfall vært det de siste 22 årene om man tar en liten kikk på boligprisstatistikken over Oslo (klikk på bildet for å se stort):

3 kommentarer:

Anonym sa...

Heilt enige Jochmed! Vurdere sjol aa handla meg et lide krypinn.

Per Christian sa...

Skal du kjøpe ila høsten?

Anonym sa...

1,7? Kødda du? Må skaffa deg ein kjekke lokalbank heller då! :)