7. september 2007

Starten på masteroppgaven

Selv om det ikke ble noe jobb hos Deloitte, så fikk jeg hvertfall noe positivt ut av jobbsøkingen hos de. På finurlig vis kom jeg i kontakt med en i klassen jeg ikke kjente så godt fra før av, og det viste seg at han også var på jakt etter en som kunne være interessert i å skrive en masteroppgave innen strategiske allianser. Så etter å ha møtt han en gang og diskutert litt, ble vi indirekte enige om å skrive sammen.
Denne uken har gått med til de første små stegene på den lange veien mot et ferdig produkt. På onsdag var vi hos en tentativ veileder å diskuterte mulige temaer til masteroppgaven, og kom strengt tatt fram til et tema som kan være aktuelt (outsourcing i et strategiperspektiv). I tillegg til dette møtet hadde vi et møte med en annen potensiell veileder som har gode kunnskaper innen strategiske allianser og utvikling av strategiske ressurser. Av fire mulige temaer hadde hun varme tanker om to av de. Det tredje var såpass avansert at det var mer noe jeg kunne se på dersom jeg tok en doktorgrad (right).

Anyway, så langt vi er kommet nå er at vi skal se på enten:

Outsourcing - hva karakteriserer de stillingene som outsources versus stillinger som det ansettes folk til å gjøre. Perspektivet vil være å se dette i lys av ressursbasert teori, der man diskuterer hvorfor man outsourcer når den store diskusjonen går på at kunnskap er en bedrifts største ressurs og verdikilde. I dagens bedrifter kommer verdiene om morgenen og går hjem på kvelden. Hvorfor ønsker da en bedrift å bruke store summer på å leie inn personer som besitter en kunnskap som bedriften ikke får permanent glede av?

eller:

Strategiske allianser - hva kjennetegner ressursflyten mellom to alliansepartnere der den ene partneren er en stor bedrift og den andre bedriften er en liten eller mellomstor bedrift (SME). Så langt har all forskning vært fokusert på allianser i et generelt perspektiv og ingen forskning har vært gjort på størrelsesforhold. Dette gjør dette temaet ekstra interessant, og basert på eksisterende teori vil dette temaet gi oss friheten til å spekulere litt. Grunnlaget er at ressurser ikke bør deles, og konkurransefordeler oppnås ved at enkelte bedrifter besitter ressurser som konkurrentene ikke har. Hvorfor skal man da dele de?
Dette kan bli veldig morsomt og gi spennende resultater. Strategiske allianser er også mitt kjerneområde og jeg har allerede endel kunnskaper rundt ressursdeling i allianser. Empirien vil basere seg på to eller flere dybdeintervjuer.

Dette er så langt vi har kommet nå. Innen kort tid regner vi med å ha gravd oss litt mer ned i begge temaene, men begge heller så langt mot noe i retning av det siste temaet.

Ingen kommentarer: