21. mai 2010

Seg'away in Prague!

Har du tenkt deg til Praha? Da bør du lese videre. Mariann og jeg var i Praha forrige helg, og vi hadde en veldig bra tur! Med god planlegging, mange gode tips, og ikke minst tripadvisor.com så var ferien mer eller mindre planlagt før ankomst. På tre dager rekker man ikke å se alt som er verdt å utforske i Praha, men det gjør jo bare at man vil tilbake senere. Og det skal vi definitivt. Vi var tre netter på hotell, men på grunn av gode flytider så fikk vi nesten fire hele dager.

Dag 1
Flyet landet i Praha klokken 10, og vi tok kollektivtransport inn til sentrum (spør hotellet om bussnummer). Dette kostet oss 8 kroner helt fra flyplassen og til hotellet, både billigere og mer spennende enn taxi (som koster 200 kr). Vi hadde valgt et hotell i et roligere, men likevel sentralt del av Praha (Mamaison Residence Belgicka). Det viste seg at hotellet hadde overbooket, og vi ble derfor transportert til deres 5-stjernes søsterhotell og en suite på 70m2 med utsikt over Karlsbroen. Alt dette tok litt tid, og vi rakk akkurat ankomst til turens første aktivitet - og største høydepunkt - Prague on Segway. En tre-timers guidet tur *på Segway* for bare Mariann og meg! Vi bestilte en viewpoints-tour og fikk virkelig se Praha fra alle de fine utsiktspunktene som ligger rundt byen - og med plenty påfyll av en meget kunnskapsrik guide. Dagens overraskelse: guiden pratet flytende norsk! Han hadde studert i Stjørdal etter å ha blitt kjent med noen nordmenn på tur til Praha i 1999. Så der kjørte vi rundt på segway med en lokal guide som pratet norsk. Fantastisk! Skal du til Praha så bør du ikke tvile på om du skal booke en guidet tur hos Prague On Segway med Tomas!


Guidingen var beregnet å vare tre timer, men vi fikk en sightseeing på 4,5 timer fordi det ikke var noen som hadde booket etter oss, i tillegg til at guiden synes det var så gøy å prate norsk igjen (var visst en stund mellom hver gang han hadde sjansen til det). Derfor måtte vi skynde oss tilbake til hotellet for å skifte til middag, som for kvelden var booket på en av Prahas bedre restauranter: Kampa Park. Her fortærte vi en fantastisk fem-retters med vinpakke. Og nei, dette var heller ikke så dyrt :-) Bordet vårt sto rett ved vannkanten til elven som renner gjennom Praha, med utsikt over hele Karlsbroen. Fun fact: restauranten er norsk! og sjefskokken har jobbet på Bagatelle og Feinschmecker i Oslo.


Dag 2
Shopping! Ikke så mye mer å si egentlig :-) Eller, Praha er ikke noen rå shoppingby. Utvalget er ok, men prisene er på norsk nivå når det gjelder vestlige varer (kanskje 15-20% lavere). Handlet litt ting og tang, men langt fra høydepunktet på turen. På den andre siden bør man dra på shopping for å oppleve hvor fantastiske og monumentale butikkene er innvendig. Her er det stukkaturer i taket, gulltrapper og dekor på nivå med de flotteste slott mellom rader av klær på f.eks Mango og Espirit. Framfor shopping så bør man heller bruke dagen til å tråkke gatelangs og bare oppleve byen og alle de fantastiske byggene. For middag denne kvelden spiste vi biff, på en restaurant som var èn av mange anbefalinger fra vår gode guide Tomas. Veldig god mat!Kvelden ble avsluttet på Buddha Bar (ja den originale med sin egen CD-serie). Her hadde de fenomenale drinker og fantastisk dekor, men ikke noe dansegulv gjorde at det ble ganske fort glissent (kan ha noe med at klokka var 2 også). Stedet lå relativt skjult og avsiddeliggende til, men Praha er en trygg by med svært lav kriminalitet (i følge vår guide Tomas), så vi ruslet den ikke altfor lange distansen det var tilbake til hotellet.Dag 3
Sightseeing! Når man vet at den nye delen av Praha er fra 1350, hvordan ser da den gamle delen ut? Og hvor stort er egentlig verdens største slott? Hva med denne St. Vitus-katedralen? Er den virkelig like storslått som folk sier? Og hva er egentlig dette symbolet man kan ta på ved Karlsbroen som gjør at man kommer tilbake til Praha en gang? Hva er Powder Tower og astronomiklokken i gamlebyen? Dagen gikk med til å utforske alle disse tingene, men først etter å ha spist en grei frokost på Cafe Louvre, stamstedet til Albert Einstein og Franz Kafka.Middag ble fortært på en middelmådig italiensk restaurant (som av en eller annen grunn ligger som nummer #1 på Tripadvisor.com) før vi var en tur oppe i et gammelt utkikkstårn som ble brukt av etteretningen til spionasje gjennom kommunismen. I seg selv ganske interessant - mye moro 70-tallsteknologi å se oppover i etasjene her!Kvelden ble avsluttet på en ekte Tjekkisk ølhall! U Fleku ble etablert i 1499 og har sørget for fyll og galskap ever since. Dette stedet er også ganske historisk i den forstand at dette er det første stedet Mariann drakk en hel halvliter med øl! Hun ville rett og slett ikke si nei til servitøren (som selvfølgelig solgte ferdig tappede glass ved bordene) og skuffe resten av lokalet med å bestille vin eller brus :-) Vi testet også Goulashen, selv om vi egentlig var ganske mette. Man må jo teste ekte lokal ølhallmat når man har sjansen! Fantastisk godt! Legg merke til ølglassene i lysekronen på bildet.Dag 4 - 17. mai!
Hjemreise. Men flyet gikk ikke før kl 20, så vi hadde hele denne dagen til å gjøre det vi ville. Frokosten ble fortært på et annet klassisk frokoststed: Cafe Savoy. Her serverte de frokost til relativt høy pris (i tjekkisk målestokk - det var jo egentlig grisebillig). Utrolig flott sted og også det eneste stedet som serverte god(ish) kaffe! De er visstnok kjent for ostekaken sin så vi avsluttet frokosten med litt dessert :-) Resten av dagen ble brukt til å se det kongelige slott og St. Vitus katedral. Her ligger blant annet St. John begravt, en jurist/prest med en fantastisk historie. Gravplassen hans - som er i kirken - består av 2 tonn sølv.Middag i dag ble fortært på et skikkelig lokalt sted. Her var det øl (Staropramen!) til 8 kroner og plenty med lokal mat på menyen. Jeg endte opp med noe crispy svinekjøtt med dumplings, mens Mariann fikk biff. God mat, om enn ikke den største gourmetopplevelsen. Men hvertfall en opplevelse!

Transport med flyplassen ble besørget av hotellet (til overpris), men det greie var at sjåføren kjørte oss til riktig terminal med en gang. Når det gjelder tax free så kan man like gjerne vente til man kommer til Norge. Mye lettere og attpåtil billigere!

Men før vi dro hjem så feiret vi selvfølgelig 17. mai med is! Mens små barn spiser fløteis på 17. mai, så spiser store gutter iskrem med absinth i :-)Og med det var turen (som var Marianns bursdagsgave) over - mange gode minner rikere, og et sterkt ønske om å komme tilbake en gang senere!

2 kommentarer:

Mallall sa...

og moro var det!!:D utroolig fin og sjarmerende by!

Anonym sa...

When the Onitsuka tiger shoes was launched,
Hogan Scarpe onitsuka tiger was known as running shoe. This sneaker reached everything that runners could enjoy. it was lightweight, comfortable and presented excellent performance.
Onitsuka Tiger Shoes Over the years, athletic footwear sportsmen got these components. As a result, the shoe was a bit more worn like a casual footwear towards one for running. The Onitsuka tiger shoes are actually comfortable and individuals really put them on all < align="left">Belstaff Leather Jackets day and have no issues with hurt or pains.