9. september 2005

Oppklaring om regn...

Satt på fagfest-vorspiel i går, og som man gjør når man prater med folk man ikke kjenner så veldig godt eller har så mye å prate med om, så snakker man om været!
Så vi pratet litt fram og tilbake da før vi kom inn på definisjoner av de forskjellige typene regn. Og det viser seg at folk ikke har de samme oppfatningene om hva det forskjellige er, så her er en liten "guide" til regn:

Yr: små dråper som daler rolig fra himmelen, og som har den egenskapen å gjøre deg usannsynlig våt uten at du skjønner hvordan.
Lett regn: dråper av varierende størrelse og med forholdsvis stor avstand som daler fra himmelen og treffer bakken med passe kraft, typisk regn som kommer fra mellomgrå skyer. Gjerne slik det regner før himmelslusene åpner seg for fullt.
Regn: Som over, bare at dråpene ligger langt tettere og er noe hissigere i sammenstøtet med bakken.
Pøsregn: Det regnet man får dersom man tar hageslangen og holder den rett opp, man får mange store dråper som treffer bakken på en slik måte at de slår opp igjen. Hvor høyt det slår opp avhenger av graden pøsregn, der lav grad av pøsregn har et lavere falltempo mot bakken enn det pøsregn av høyere grad har. Høy grad av pøsregn kan sprute inntil to centimeter etter sammenstøtet med bakken.
Duskregn: store, tette dråper. Gjerne en perfekt rund dråpeform som i sammenstøtet med bakken blir absorbert med overflaten. Altså vil duskregn være et "stille" regn som man kun hører lyden av i sammenstøt med blader på trærne og lignende.
Lummert: høy luftfuktighet som man blir fuktig av, uten at man kan se hverken tåke eller vanndråper (yr) i lufta. Trenger nødvendigvis å være forholdsvis mildt ute, men har ingen sammenheng med sprengvarme.

Håper dette var oppklarende og at vi nå kan sette en felles standard for de forskjellige begrepene.

1 kommentar:

Anonym sa...

Takk gud i himmelen for at nogen endelig tog det på sin rygg å definera dette stora diskusjonstemaet!!! Thank you Yoda:)