3. februar 2005

Verdens dyreste kaffe!



Jeg har gleden av å presentere Kopi Luwak, verdens dyreste kaffe! En kilo av denne sjeldne kaffebønnen koster 7000 kroner, noe som forholdsmessig skulle tilsvare at en dobbel espresso på kaffebar ville ha kostet 600 kroner. Meget sjarmerende!

Men hvorfor er denne spesielle kaffen så dyr? Jo, de som produserer denne sjeldne kaffebønnen klarer kun å produsere 250 kilo i året, og det gir jo logisk sett en høy pris. Men hvorfor produserer de bare 250 kilo i året da? Jo, det er nettopp det som er så spesielt.. Denne bønnen vokser ikke på kaffeplanter slik den selges, men den er gjennom en meget omstendelig prosess før den sendes ut til de få som vil ha den.

Den omstendelige prosessen står denne krabaten for:
Dette er en Luwak. Den bor i områder der det gror kaffeplanter, og den livnærer seg på å spise modne kaffebær (de er røde). Men Luwaken sin fordøyelsessystem klarer kun å fordøye selve kjøttet på bæret, mens kaffebønnen inni består i hel form. Luwakens fordøyelsessystem klarer altså ikke å bryte ned kaffebønnen, og går deretter gjennom hele systemet før Luwaken pommelommer den ut. I denne prosessen har bønnen blitt utsatt for enzymer og andre nedbryts-stoffer, noe som altså preger smaken på bønnen.

De lokale plukker opp avføringen og kaffebønnene blir renset ut. Deretter blir den sendt avgårde til de som ønsker den, der den brennes og males og det brygges espresso av den.

Sært, men sant!

http://www.stockfleths.as/nyheter.html har mer om dette... :-)

Ha en fin kaffedag!

2 kommentarer:

Anonym sa...

noen som vet hvor man kan få kjøpt den?
Har sett noen nettsteder men hvordan vet man at det ikke er fake

Anonym sa...

jeg kan skaffe kaffien fra Indonesia..ulambalivilla@live.com